Ezt olvasta már?


A hollywoodi pénzgyár szülöttei: A legtöbb bevételt hozott filmek a világon és a Disney terjeszkedése

Hollywood a filmiparban és gyártásban betöltött szerepe a mai napig meghatározó, de míg korábban a filmtechnika fejlődését és a filmek népszerűsítését segítette elő és szolgálta, addigra mára egy terjeszkedő polipra hasonlít, amely pénzzel táplálkozik. Részben ennek eredményei a box office óriások.


hirdetés

A mozifilmek mára szerves részét képezik a szabadidős tevékenységeink lehetőségeinek és egy globális tömegtrenddé és tömegfogyasztási tartalommá vált. Az élménytársadalom elmélete által jellemzett közönség részben az ilyen szórakozási élményeket nyújtó multimodális tartalmak, azaz a filmek révén keresztül képes minél jobban átélni és megélni az életet, amely az egyik fő céljává vált az embereknek.

Az Astor Mozi Melbournben, a legtöbb ülőhellyel rendelkező filmszínház a világon

A filmek azonban nem mindig voltak központi elemei a szórakoztatóiparnak, főleg nem számított érdekességnek, hogy egyes filmek milyen bevételeket képesek produkálni, ami mára már egy teljesen külön ágensnek számít a filmiparon belül. Ez egy másik vetülete a filmeknek, amely a mai hollywoodi filmkészítésben elég sok blockbuster (azaz kasszasiker vagy bombasiker) kapcsán felmerül: milyen módon lehet minél több pénzt kisajtolni egy filmötletből, netán egy adott franchisból (azaz “védjegy”) vagy brandből (lásd: Star Wars, Marvel és társaik). Rebootokból és önmagába visszaforduló, ismétlődő remake-ekből épülő mozgókép-hegyek tornyosulnak Los Angeles-ben, amelyek ilyen vagy olyan rekordokat döntenek meg a mozikasszákban eladott jegyekből származó bevételek kapcsán.

Szószedet:

Box Office = jegypénztár

CGI = Computer-Generated Imagery, magyarul számítógép által generált kép. Ez általában azt jelenti, hogy filmben 3D-és számítógépes grafikát alkalmaznak a látványvilág megalkotására vagy egyes akció- és harcjelenetek lefogatására.

Reboot = Egy alapötlet, egy történet, egy korábbi produkció vagy akár egy könyv merőben újragondolt változata, amelyet vászonra visznek. Itt akár teljesen más háttértörténetet kaphatnak egyes szereplők, mint a róluk szóló korábbi filmekben. Például ilyen lehet a Pókember filmek, amely szuperhős bőrébe immáron harmadszorra bújik új színész Tom Holland személyében. Vagy Christopher Nolan Batman filmjei is teljesen új táptalajból növesztették ki Christian Bale sötét lovagját.

Remake = amikor szinte teljesen ugyanúgy visznek vászonra egy filmet, mint elődje csak fel van újítva, új műfaji keretbe van ágyazva stb. Nagyon jó példa a remake-re a Disney mesék élőszereplős adaptációi, mint az új Aladdin, a bukásnak számító Dumbo vagy a klasszikus mestermű királydrámát meggyalázó Oroszlánykirály CGI-kotyvaléka.

De hogy hol lehet mindezt a bevétel-mozgást naprakészen nyomon követni?

Ezen indíttatásból hozta létre 1998-ban Brandon Gray a Box Office Mojo weboldalát, (belinkelni) amely nem csak összegyűjti, de a jegyárak forgalmazóinak segítségével eléggé dollárcentre pontosan követi is, hogy a friss és ropogós blockbusterek vagy éppen a kisebb művészfilmek milyen bevételeket értek el a mozik jegypénztárainál. Általában 2 naponta frissítik az aktuális bevételeket, de naprakésznek lehet mondani az oldalt. Meg lehet tekinteni a hétvégi aktuális jegypénztár királyokat, az adott napon legtöbb bevételt hozott filmet, az év top rekordereit és persze az egyes műfajokon belül és nézelődhetünk, hogy a kedvenc sci-fi vagy képregény adaptációs filmjeink milyen hierarchiában helyezkednek el a Box Office Mojon.

A Box Office Mojo kezdőlapja (2019. július 23.)

A mozifilmek elért bevételeinek nyomon követése egyébként egy izgalmas kis hobbi lehet a filmkedvelők számára. Figyelni, hogy az egyes kategóriákban (például: műfaj, nyitó hét, az elmúlt 356 nap top filmjei stb.) milyen eredményeket értek el vagy milyen rekordokat döntöttek meg a különböző filmek. A legjövedelmezőbb filmek listáját két szempontból is vizsgálhatjuk:

• A valaha legtöbb bevételt elért filmek top 50-es listája

• Az adott év legtöbb pénzt hozó filmjei 2019-től egészen 1915-ig visszamenően.

Az utóbbi hosszabb lista mivel 104 évet ölel fel így ugyanennyi film is szerepel benne, itt leginkább egy két érdekességet lehet kiemelni példaként.

 

Egy nemzet születése (1915), a box office vakfoltja

1915-ben például D. W. Griffith Az egy nemzet születése (The Birth of a Nation) című filmje hozta a legtöbb bevételt, 50-100 millió dollár közötti összeget globálisan. Pontosan a mai napig nem lehet tudni mennyi pénzt hozott Griffith 104 évvel ezelőtt alkotása, mert a jegyek prémium árban keltek el, ami annyit jelent, hogy 2.20 dollárt volt egy mozijegy az Egy nemzet születésére, amely nagyjából 54 dollárnak felel meg ma (kb. 15 ezer forint!). A film forgalmazója, az Epoch Production Company 1917 végén 4.8 millió dollárnyi kumulált bevételről számolt be a cég részvényeseinek, Griffith saját feljegyzései pedig mintegy 5.2 millió dolláros világméretű bevételre emelték az Epoch adatait 1919-re.

A legnagyobb városokban az Epoch egyéni filmszínház tulajdonosokkal egyeztetett arról, hogy 1%-os részesedést kaphatnak a film bevételeiből, máshol pedig a gyártó az összes jogot eladta egy adott állam egyetlen forgalmazójának. Richard Schickel filmtörténész szerint az állami jogszerződések alapján az Epoch átlagosan 10%-ot kapott a jegybevételekből - amelyet a mozi tulajdonosok gyakran alájelentettek valós értékeknek - és azt a következtetést vonja le, hogy a film bizonyára több mint 60 millió dollárt generált a jegypénzár business első felfutásában.

Egy jelenet a Birth of a Nation-ből (Forrás: Variety)

Az biztos, hogy hatalmas siker volt, pénzügyileg is hiszen a produkció költségvetése 110 ezer dollár volt és ha csak 10 millió dollárral számolunk összesen, mint bezsebelt bevétel, akkor is 90-szeres a nyereség (persze ebből még levonódnak az egyéb költségek, mint a különböző részesedések stb.) Ami 1915-ben 1 dollár volt az 2019-ben nagyjából 25 dollárt jelent az inflációt tekintve így, ha 60 millió dollárnyi bevétellel számolunk az azt jelenti, hogy az Egy nemzet születése 2019-ben 1 milliárd 500 millió dollár bevétel lenne. Ez a top 10 helyezettet jelentené mai viszonylatban.

 

Az inflációt is figyelembevéve kialakult top 10 valaha legtöbb bevételt hozott filmek listája

Noha lehet, hogy az Elfújta a szél (1939) csak 390-400 milliónyi dollár pénzt hozott az eladott jegyekből, és a maga évében kiemelkedő top 1 filmként tündökölt a filmszínházakban közel sem biztos, hogy az olyan kevésnek számít még a mai viszonylatban sem (400 millió dollár még a mai árfolyam érték és filmbevételi eredmények függvényében is jó eredmény). Azonban, hogy amióta létezik film, azóta az inflációt is belekalkulálva melyik film hozta eddig a legtöbb bevételt, nehéz meghatározni. Ugyanis az infláció hosszútávú hatásai - nevezetesen például a mozijegyárak jelentős növekedése - miatt a későbbi filmek (napjaink vagy az elmúlt évtizedek filmjei) sokkal nagyobb súllyal rendelkeznek az inflációval nem korrigált listán.

Mégis kialakult egy top10-es lista az inflációt is figyelembe véve, amiben már csak három 2000 utáni film van benne pont a fentebb felsorolt okok miatt, hiszen 50-60 évvel ezelőtt hozott több százmilliós bevételek az inflációt tekintve ma hatalmas összegeket jelentének.

Az első helyezett az Elfújta a szél, amely az inflációt is számítva mai értékben 3 milliárt 728 millió dollárnyi bevételt hozna, ennek értékű bevételt hozott 1939-ben (390 és 402 millió dollár között akkor).

Ezen régebbi filmek bevételi eredményeinek és a valuta leértékelődésének kompenzálása érdekében egyes elemzések és diagramok figyelembe veszik az inflációt is az ilyen listák összeállításánál. Azonban még ez a gyakorlat sem talált végleges megoldást a kérdésre hiszen a jegyárak és az infláció nem párhuzamosan változik. Például 1970-ben a mozijegye ára 1.55 dollár volt, ami az inflációt tekintve 2004-es értéket tekintve 6.68 dollár. Azonban 1980-ban a jegyek ára növekedett 2.69 dollárra, de ez az az inflációval korrigált 2004-es értéket tekintve csökkenést mutatott 5.50 dollárra. A jegyárak világszerte is különböző inflációs ráta mellett emelkedtek, ami tovább bonyolítja a világméretű bruttó árfolyamok kiigazításának folyamatát.

 

Még egy-két régi és új jegypénztár rekorder (világméretű bevételt tekintve)

Amit egyértelműen le lehet szűrni az elmúlt 104 évet áttekintve, hogy a Disney már akkor is hatalmas bevételeket zsebelt be az első, mára már klasszikusoknak számító egész estét meséivel, mint a Bambi, a Pinokkió, a Hófehérke és a Hét Törpe és a többi. 2008-tól kezdve pedig minden évben a minimum bevételi küszöb az 1 milliárd dollár, illetve 2015-től a Marvel és a Star Wars sorozat filmjei cserélgetik az év legtöbb bevételt hozott filmjéért járó vándorkupát.

1922 – Robin Hood – 2,5 millió dollár

1925 – A Nagy Parádé - 18 és 22 millió dollár között

1933 – King Kong – 5 millió 347 ezer dollár

1937 - Hófehérke és a Hét Törpe (Disney mese) - 418 millió dollár!

1939 - Elfújta a szél - 390 és 402 millió dollár között

1942 – Bambi – 267 millió dollár

1949 - Sámson és Delilah – 14 millió dollár

1950 - Hamupipőke - 263 millió dollár

1956 - Tízparancsolat - 90 millió dollár

1959 – Ben-Hur – 90 millió dollár

1960 – Psycho – 50 millió dollár

1961 – West Side Story – 105 millió dollár

1968 – 2001: Űrodüsszeai - 141 és 190 millió dollár között

1972 – A Keresztapa – 245 és 286 millió dollár között

1975 – A cápa - 470 millió dollár

1977 – Star Wars: Egy új remény - 775 millió dollár!

1978 – Grease (Pomádé) - 395 millió dollár

1982 – E.T. - 792 millió dollár

1989 – Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

1993 – Jurassic Park – 1 milliárd dollár! (első helyezett 1997-ig)

1994 – Az oroszlán király - 968 millió dollár

1997 – Titanic – 2 milliárd dollár (ekkor az első helyezett a világon)

2003 – A Gyűrűk Ura: A király visszatér - 1 milliárd 120 millió dollár!

2008 – A Sötét Lovag – 1 milliárd dollár

2009 – Avatar – 2 milliárd 789 millió dollár! (abszolút világeső 10 éven keresztül, ameddig a Bosszúállók: Végtelen háború le nem taszította a trónjáról)

2015 – Star Wars: Az Ébredő Erő - 2 milliárd dollár

2018 - Bosszúállók: Végtelen háború - 2 milliárd dollár

2019 - Bosszúállók: Végjáték - 2 milliárd 790 millió dollár (július 19-én ennyi volt)

 

Az is szinte tendenciává vált, hogy a milliárdos szintű vagy a több százmilliós bevételt produkálni képes filmek ma már mind nagyrészt CGI-ból álló képregény-adaptációk vagy a Star Wars univerzumában játszódó produkciók (bár 2010-ben a Toy Story 3, 2013-ban pedig a Jégvarázs hozta a legtöbb bevételt, de mindkettő a Disney égisze alatt készült el).

Forrás: Variety

A Disney mára már abszolút pénznyelő és pénztermelő gigantikus filmprodukciós entitássá nőtte ki magát. Szinte monopol piaci szereplővé kezd válni a filmgyártásban kizárva a versenyt és diktálva egy olyan piaci tempót (köszönhetően a rengeteg különböző film stúdiójának), ahol örökkön örökké lesznek Star Wars filmek, ahol nem számít milyen filmet készítenek csak legyen belőle még több bevétel (lásd: Disney mesék filmbeli újragondolása) és ahol nincs megállás, ameddig fel nem fal minden maradék “vetélytársat”.

 

• A The Walt Disney Company kezében van egyébként többek között a:

• Walt Disney Pictures

• Fox Searchlight Pictures (A víz érintése, A kutyák szigete, A kedvenc stb. Filmek)

• Walt Disney Animation Studios (az összes klasszikus mese, mint a Hamupipőke, Bambi, Csipkerózsika, Pán Péter, Herkules; és újakat: Jégvarázs, Aranyhaj és a nagy gubanc, Rontó Ralph stb.)

• Pixar Animation Studios (Toy Story filmek, Szörny Rt., Verdák, L’ecsó, Hihetetlen család stb.)

• 20th Century Fox Animation (ezen belül a Blue Sky Studios, ők csinálják például a Jégkorszak filmeket, a Rio-t (1 & 2), a Ferdinandot stb.)

• Marvel Studios (Marvel filmek, zenék, sorozatok [kivéve a Netflixeseket] stb.)

• Lucasfilm (Star Wars filmek, animációs filmek, játékok, könyvek stb.)

• 20th Century Fox (X-Men filmek, Deadpool, Simpson család, Alien filmek stb.)

• Disney Media Networks (A Disney Television Studios és az ABC Entertainment összes csatornája, például a National Geographic is)

ERRE a linkre kattintva megnézhető még milyen cégeket kebelezett be és birtokol a Disney!

Ez a polipszerű terjeszkedés pedig csak tovább fog bővülni, ahogy betör a streaming piacra is a Disney+ szolgáltatással.

A Disney+ streaming szolgáltatás logója az érkező tartalmakkal

A top 10 bevételt hozott filmek listája (az inflációt nem számítva)

Valakik számára meglepő lehet ez a lista és talán most látják először, de Amerikában a sajtó is sokat foglalkozik a különböző film produkciók bevételeinek alakulásával, míg nálunk Magyarországon nem kap akkora hangsúlyt ez az aspektus a filmeknek, talán mert egy nemzeti filmünk sem hoz ekkora pénzeket, ami viszont nem egyenlő azzal, hogy minőségileg rosszabb filmjeink lennének. Lényeg: a hatalmas, rekordméretű bevétel nem feltétlen jelenti, hogy egy adott film jó (értsd: maradandó, korszakalkotó, hatással van az elkövetkezendő rendezőszcénára és gazdagítja a filmművészetet stb).

A Bosszúállók: Végjáték vált az abszolút box office királlyá 2019-ben (egyelőre)

A jelenlegi TOP 10 film kapcsán is láthatjuk azt a tendenciát, amelyet feljebb is megfogalmaztam a Disney-vel kapcsolatban, hogy egy olyan irányba vitte a filmesprodukciók költségvetését és bevételszerzését, hogy az nagyon sok film számára már elérhetetlen szint, hacsak nem jókor és jó helyen forgat le valaki egy filmet, mint James Cameron 2009-ben az Avatar kapcsán. a TOP 10-ből 7 a Disney égisze alatt készült (Star Wars, Marvel-filmek). James Cameron és a Russo-fivérek voltak képesek eddig egyedül arra, hogy KETTŐ két milliárd dollár bevételt hozó filmet is elkészítsenek (itt meg kell jegyezni, hogy mind a Titanic, mind pedig az Avatart nem csak rendezte Cameron, de a forgatókönyvet is ő írta, míg a Russo-fivérek csak rendeztek). És most, hogy a Disney a 20th Century Foxot is megvásárolta az Avatar elkövetkezendő filmjeinek bevételei is az ő zsebükben landolnak. Hatalmas kasza Mickey egér kezében és nekiindul a pénzmezőnek.

Hogy szomorú-e ezt a listát látni avagy sem, azt mindenki maga döntse el, de a popkultúra döglesztően és fullasztóan masszív újhullámai egyre inkább elnyelik és elsodorják a filmgyártást és a mozizást egy olyan irányba, ahol a fanservice (a nézők kimondott szórakoztatására vagy igényeinek kielégítésért szolgáló, nélkülözhető elemek beleépítése a filmbe vagy bármilyen produkcióba) vált az elsődleges céllá. Persze ezenkívül ugyanúgy készülnek zseniális művészfilmek és elég gazdag felhozatal kerül a mozikba évről évre, amelyek nem csak popcorn produkciók hanem értékképviselő alkotások a filművészetben, de erről egy mási cikkben.

 

lockkerdee0
0

hírek innen, onnan

A felírt receptek is láthatók az Eeszt-felületen

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (Eeszt) felületén - jelentette be a...

Elhunyt Kipke Tamás, az Új Ember egykori főszerkesztő-helyettese

Kipke munkásságát több díjjal is kitüntették.

Újabb öt embert vettek őrizetbe a csaló orvosok ügyében

Egy orvost, egy cégvezetőt, két ügyintézőt és egy asszisztenst fogtak el a rendőrök az elhíresült orvosi cipők-ügyben. 332 millió...

A világ legdögösebb nagyija megmutatja, mely szexpózokkal lehet a legtöbbet fogyni

A fitneszőrült Andréa Sunshine mindig megragadja az alkalmat egy kis edzésre.

Újra férjhez ment Kandász Andrea

Thaiföldön került sor a nagy eseményre.

Elkészült a javaslat, jöhet az uniós cégbizonyítvány

„A szabályok egyszerűsítésével és további digitális eszközökkel segítjük a vállalatok EU-n belüli üzleti tevékenységét.”

Könnyek közt mesélt az amerikai színésznő a nashville-i iskolai lövöldözésről: több kisgyermek köszönheti az életét Melissa Joan Hartnak

A könnyeivel küszködve mesélt Melissa Joan Hart a hétfői nashville-i iskolai lövöldözésről. A színésznő az eset után egy óvodás...

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése

A márka gazdag történelmében szinte csak olyan modellt találunk, amely érdemes arra, hogy megőrizzék az utókornak.

Hatalmas változás élesedik a bankszámláknál: rengeteg magyar ügyfelet érint

A fix havidíj összegének elvi maximuma mostantól eszerint 0,5 százalék, tehát harmadával csökken az alapszámlák maximális alapdíja.

Érik az újabb világjárvány? Már emberre is átterjedhet a madárinfluenza

Újabb emberben mutatták ki a madárinfluenzát, most egy chilei férfi kapta el a betegséget az állatoktól. Súlyos, influenzaszerű tünetek...

Most érdemes igazán lottózni

Csaknem négymilliárd forint lesz a tét.

Döntött a kormány: ők is kiemelt ellátást kapnak a Honvédkórházban

Szélesedett a szolgáltatásra jogosultak köre.

Sport

Egy magyar edzőért lázadtak fel a Bayern München világklasszisai

Csernai Pál müncheni sztorija nem mindennapos, de Lóránt Gyuláé sem az. Szombaton egy újabb magyar edző, Lőw Zsolt ül le a münchenek kispadjára.

Éveken át szexuálisan zaklatták az olimpiai bajnok sztársportolót

A legnagyobb szégyeneként azt élte meg, hogy egy férfi tette vele mindezt.

Döbbenetes bejelentés: autista a közel százszoros válogatott sztárfocista

A 33 éves játékos elárulta, miért vizsgáltatta ki magát.

Szemtanúi voltunk: Marco Rossinak lefőtt a kávé

Az olasz mester bepillantást engedett kávézási szokásaiba, és a válogatottról is mesélt.

Drámai fordítás után, hétméteresekkel jutott tovább a magyar kézis csapata a BL-ben

A francia Nantes az első félidőben eldönthette volna a továbbjutást, de nem élt a kínálkozó lehetőséggel.

Magyarosan indokolták a spanyolok a skóciai vereségüket

Csak nem Pintér Attila adott tanácsot a magyarázkodásra?

Nem bírnak magukkal: újabb undorító magyarellenes megnyilvánulások a román fociválogatott meccsén

A román szurkolók a történelmi Magyarországot Mongóliával azonosító molinót is bemutattak.

Közleményt adott ki az Újpest Véber Györggyel kapcsolatban

  Az Újpest FC szerdán hivatalos közleményt adott ki Véber Györggyel kapcsolatban: „A 2023. március 24-én, a Bors című napilapban […] A Közleményt adott ki az Újpest Véber Györggyel kapcsolatban bejegyzés elő

Marcelo: „Ő volt a legnehezebb ellenfél, akivel valaha szembenéztem.”

A brazil védő pályafutása során a legnagyobbak ellen bizonyított hétről hétre, volt azonban egy valaki, aki kiemelkedett közülük.

Döntött a Veszprém kézilabdacsapata: a junior játékosait küldi pályára

A csütörtöki, Szeged elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóját 13 gólos előnyből várja a csapat.

0

Bulvár

Ez "undorító volt Orbán részéről" – Hatalmas maflás érkezett Helsinkiből, a finnek nem felejtik el, hogy krízi...

Nagy nehezen, hosszú huzavona után végül 182 igen és 6 nem szavazattal elfogadta a magyar parlament Finnország NATO-csatlakozását. Helsinki bő nyolc hónapja nyújtotta be a kérelmet, Svédországgal együtt, utóbbinak

Fónagy államtitkár a Momentum elnö-kének: Ahelyett, hogy kapálnál, baszd meg, itt szaladgálsz?

Gelencsér Ferenc a Karmelita kolostornál akart átadni egy táblát a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkárának.

Zelenszkij: Bahmuti vereség esetén az ukrán társadalom kompromisszumot fog követelni

Ha az ukrán fegyveres erők nem nyerik meg a Donyeck megyei Bahmut városáért vívott csatát, erősödni fog az Ukrajnára nehezedő nemzetközi és országon belüli nyomás annak érdekében, hogy számára elfogadhatatlan k

Itt az igazság a Pfizer-vakcina mellékhatásairól – Karikó Katalin nyilatkozott

Terhesség, szifilisz – az emberek képtelenségeket hoznak összefüggésbe a covid elleni vakcinával.

Egyesül a két magyar bank, erre figyeljen, ha náluk van számlája

A május 1-jei hosszú hétvégén egyesül lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében közel három éve tartó fúziós folyamat, amely Magyarország második legnagy

Nem haldokolt elég gyorsan: ezért végzett V. Györggyel saját orvosa

V. György halála hamarabb következett be, mint azt a természet diktálta volna: az ok ez volt.

Dánia felszínre hozta a felrobbantott Északi Áramlat 2 gázvezeték mellett talált rejtélyes tárgyat

Dánia felszínre hozta a felrobbantott Északi Áramlat 2 gázvezeték mellett talált rejtélyes tárgyat a Balti-tengerből, közölte szerdán a Dán Energetikai Ügynökség.

Újra lesz ingyen elvihető törpeharcsa

Az idei évben már a második ingyenes törpeharcsaosztását szervezi meg a Tisza Horgászegyesület. Már a tavalyi évben is nagy sikere volt az akciónak, így idén úgy döntöttek, folytatják a remek kezdeményezést. A

Tárt karokkal várja a magyarokat Európa egyik leggazdagabb országa: Ezzel a lehetőséggel élned kell.

Euróoa egyik leggazdagabb országa több új módosítást hagyott jóvá a külföldiekről szóló törvényben, amivel újabb kísérletet tett arra, hogy az országot vonzóbbá tegye a külföldi munkavállalók és diákok

Itt az MLSZ bombabejelentése: a magyar bajnokságban nem akarnak több szemétláda kapust

A magyar válogatott fénye mellett kevés figyelem jut a bajnokság eddigi legnagyobb botrányára

Kereszteztek egy egeret egy szarvassal, ami utána jött, az horrorfilmbe illik

A kutatásnak a humán gyógyászatban lehet haszna.

0