Ezt olvasta már?

A turizmusban is prioritás lett a biztonság

A turizmusban is nagyon fontos lett a biztonság - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli...


A kompetenciaméréseken több szegedi iskola is évek óta átlag felett szerepel

Több szegedi intézmény is felkerült a legkiemelkedőbb teljesítményű általános iskolák listájára. A kompetenciafelmérések alapján nézték meg, melyek azok, ahol az átlagosnál nagyobb mértékben fejlesztik a diákok képességeit, ahol a leghatékonyabban kompenzálják a családi háttérből eredő hátrányokat.


hirdetés

Az Oktatási Hivatal évek óta közli azoknak az általános iskoláknak a listáját, ahol a kompetenciamérés eredményei alapján az átlagosnál nagyobb a pedagógiai munka fejlesztő, illetve hátránykiegyenlítő hatása. Hatodik évfolyamon azt mérik, hogy az esetleges hátráltató vagy nem támogató családi hátteret hol tudja az iskola hatékonyan ellensúlyozni, a nyolcadikos eredményekből pedig, összehasonlítva a két évvel korábbiakkal, azt mérik le, mennyit fejlesztett az intézmény a diákokon.

A kompetenciamérésekből minden évben kiderül, melyek azok az iskolák, ahol a diákok az országos átlag felett teljesítettek. Több szegedi iskola évek óta stabilan szerepel ezek között. Matematikafejlesztésben az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola 5, a Tisza-parti Általános Iskola 4, a Béke Utcai Általános Iskola 3 éve nyújt kiemelkedő teljesítményt. Szövegértésből a Juhász Gyula szintén minden vizsgált évben hasonlóan kiválóan szerepelt, a Tisza-parti 4, a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola pedig 2 alkalommal. Hátránykiegyenlítésben 6. évfolyamon matematikából a Weöres Sándor, az Alsóvárosi, az Arany János és a Fekete István, szövegértésből az Alsóvárosi és az Arany János szerepel ezeken a listákon, 8. évfolyamon pedig matematikából a Béke utcai, a Zoltánfy István Móra Ferenc Utcai Telephelye, az Alsóvárosi, a Bonifert Domonkos, a Dózsa György és a Petőfi Sándor iskolák, szövegértésből az Alsóvárosi, Bonifert-, Dózsa- és Petőfi-iskola.

Az egyik legsikeresebb iskolában, a Tisza-partiban azt vallják, az eredmények hátterében a diákok, pedagógusok és szülők együttes munkája áll. – A hozzánk járó gyerekek többsége rendezett háttérrel rendelkezik és jó képességű, ami fontos kiindulópont – mondta el Balázsné Szelezsán Mária, a humán munkaközösség vezetője. – Alsó tagozatban szilárd alapokat kapnak a tanítóktól, így nekünk is könnyebb a munkánk.

Ebben az iskolában magyarból már ötödik osztályban készítenek egy iskolai felmérést, hogy megnézzék, mi okoz a diákoknak problémát, hiszen a szövegértés minden tantárgy esetében fontos. Hetedik és nyolcadik évfolyamon pedig már nívócsoportos oktatás zajlik, ami azt jelenti, hogy magyarból, matematikából és angolból képesség szerint elkülönítve oktatják őket.

– Azt tapasztaltuk, hogy ha mindenkit a saját tempója szerint foglalkoztatunk, javulnak az eredményeik – beszélt a bevált programról Udvarhelyiné Béres Irma, a reál munkaközösség vezetője. – A tehetséggondozás és a felzárkóztatás így párhuzamosan futhat, és ennek köszönhetően kevés a szint alatti teljesítmény is.

Az Alsóvárosi iskolában 2010 óta folyik kompetenciaalapú oktatás, az igazgató szerint ennek eredményét látják évek óta. – A mi diákjaink többsége családi helyzete miatt hátrányból indul, ezért a kiemelkedő teljesítmény mindenképpen a hozzáadott pedagógiai értéket mutatja, és a tanáraink munkáját dicséri – fogalmazott Tibai József. Ebben az intézményben az együttműködésen alapuló tanítási módszerekben és a differenciált oktatásban hisznek, a tanulói tabletprogram pedig éppen azt a két tantárgyat, a matematikát és a magyar nyelvet támogatja, melyben az átlagosnál nagyobb hátránykompenzációt tudják biztosítani diákjaiknak.

Az idei kompetenciamérést május 23-án tartják a 6., 8. és 10. osztályosoknak. A tesztek célja annak felmérése, hogy a tanulók milyen mértékben képesek matematikai eszköztudásukat és szövegértési képességeiket a tanulmányaik során és a hétköznapjaikban alkalmazni. A diákok a két teszt mellett kapnak egy tanulói kérdőívet, szüleikkel együtt válaszolhatnak a szociokulturális hátterükre vonatkozó kérdésekre. Ennek kitöltése önkéntes.

forrás: delmagyar.hu
hírek innen, onnan

5 módszer a puffadás ellen

A puffadás megelőzhető, ha óvatosan bánunk a tejjel, a gyümölccsel és a cukorral.

Utálsz futni? Sétálj!

Tudod, hogy legalább napi egy óra mozgásra van szükséged ahhoz, hogy mind testileg, mind lelkileg egészséges légy? Az ősz remek alkalom a...

Újabb parkolófejlesztés Hévízen

A belvárosi nagyparkoló teljes átépítésével, valamint a város főutcájának átalakításával jelentős parkolófejlesztés zajlik,...

A legendás Gundeléktől a mai vendéglősök sokat tanulhatnának

Gundel János és fia, Gundel Károly inkább voltak szívélyes házigazdák, mintsem pénzért áruló vendéglősök. Így vált a Gundel név...

A magyarok többsége megszavazta volna a Sargentini-jelentést

És többen gondolják úgy, hogy ha veszélyben a magyar demokrácia, az EU-nak be kell avatkoznia.

Felismeri őket? Ez a két tolvaj betört egy családi házba Budapesten - itt a fotó

Betörés miatt keresi ezt a két férfit a rendőrség.

Durva kritika érte Orbánt - ezt nem teszi az ablakba

Orbán Viktor migránsellenessége a magyar demokrácia leépítésének elfedésére szolgál, s az Európai Unió értékrendje alapján...

Az állatvédőknek ezek után biztos nem az Oktoberfest lesz a kedvenc fesztiválja

A vadásztársaság egyik tagja halott őzzel a hátán vonult fel Münchenben, de szarvastetem is volt.

Nézze, mit tervez a rendőrség a gyorshajtók ellen

Debrecenben is megugrott a közúti közlekedési balesetek száma.

Viharos széllel és újabb hidegfronttal kezdődik a hét

Viharos széllel újabb hidegfront érkezik a jövő hét elején, eső is várható, de sok lesz a napsütés is. Helyenként 20, míg másutt...

Kijev szerint Budapest a Moszkvával folyó tárgyalásain próbál hasznot húzni az "útlevélbotrányból"

A magyar fél azon kijelentése, miszerint újabb lépések lehetnek Ukrajna európai integrációjának lassítására, értelmezhető úgy, hogy...

Egyetemistákat segítő intézkedéscsomagot dolgozott ki a Párbeszéd

Egyetemistákat segítő intézkedési csomagot dolgozott ki a Párbeszéd. Barabás Richárd, a párt szóvivője vasárnap a budapesti Schönherz...

0

Sport

Egy amerikai tehenészfiú birkózta le a verhetetlennek hitt orosz óriást

A Karelin-Gardner sztori az egyetemes sport egyik leghihetetlenebb története. Ahogy Gardner egész élete az.

Magyar-szlovák közös közlemény a pénteki huligánakció után

A hoki nem háború, hanem fesztivál, írják a szlovák huligánok akcióját elítélő sportvezetők.

Csodanap a Bundesligában: gálázott a Hertha, Sallai 7 perc alatt gólt lőtt

Történelmi bemutatkozás Freiburgban, Dárdaiék vezetik a bajnoki tabellát!

A videobíró segítette győzelemhez a Real Madridot

A Lopetegui-csapat továbbra is veretlen, a francia világbajnok vezette győzelemre az Atléticót.

Megunta a szakállat: alig lehet ráismerni Messire - fotók

Hosszú idő után levágta szakállát Lionel Messi, a Barcelona 31 éves sztárcsatárja.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Luka Modric

Fizethet is egy csinos összeget a világbajnoki ezüstérmes.

Puskás-díjas gól Angliából, ennél tökéletesebb lövés nincs

Az Aston Villa szurkolók egy ideig nem felejtik a csodát, aminek szemtanúi lehettek.

Nem a csapata miatt nehéz beválogatnia Dzsudzsákot Marco Rossinak

Egy nyílt levélben még lehet csúsztatgatni, de a pályán sokkal nehezebb lesz mindenkivel elhitetnie, hogy ott a helye a válogatottban.

Ezt a mezt tényleg komolyan gondolta az 1860 München?!

Az 1860 Münchennél bevett szokás, hogy a klub egy különleges mezzel készül az Oktoberfest idejére, és ez idén is így volt.

Joshua ezúttal is KO-val védte meg vb-címeit

A nehézsúlyú bokszvilágbajnok álmosan kezdett, de a hetedik menetben kiütötte Povetkint.

0

Bulvár

Szomorú hírt közölt Kállay-Saunders András

Váratlan bejelentést tett Kállay-Saunders András. Nagyon sajnálja, és rajongói megértését kéri.

Egy amerikai tehenészfiú birkózta le a verhetetlennek hitt orosz óriást

A Karelin-Gardner sztori az egyetemes sport egyik leghihetetlenebb története. Ahogy Gardner egész élete az.

Társasházkezelők: új világ jön 2019-től

A Vállalkozói Tudástár szakértői cikkében a 2019. január 1-től hatályos fontos változásokra és az azokkal járó kötelezettségekre hívja fel a figyelmet Soósné dr Gáspár Gabriella ügyvéd.

Szoboszlói fürdőtörténelem: nagy robajjal tört fel a 72 Celsius-fokos termálvíz

Hajdúszoboszló korabeli városvezetése nagyon gyorsan felismerte, hogy hatalmas lehetőséget jelenthet számukra az 1925 őszén feltört termálvíz.

Egy tányér gulyásleves miatt rúgták ki a MÁV egyik dolgozóját

Állítólag feketén adott ki egy tányér gulyáslevest a Budapest-Varsó vasútvonalon a büfés.

300-900 ezer forintot ér egy kód annak, aki jól írja meg

Hetedik alkalommal rendezi meg az NNG a C++ Grand Prix-t. A programozóversenyen tavaly bebizonyosodott, hogy a tapasztalat nem minden harmadik helyen egy középiskolás csapat végzett.

10 dolog, amit teljesen elvesztettünk, amióta van internet és mobil

Mutatunk tíz alapvető szokást, amiben felnőttünk, de többé már nem létezik, a digitális kor ugyanis elsöpörte.

Lesz egy új kapcsoló a Gmailben, érdemes lesz átpöccinteni

A tavasz nagy ráncfelvarrással érkező egyik funkció az "okos válaszok" volt, ami azonban sokkal inkább zavarja a felhasználókat, mintsem örülnének neki.

Török Gábor: ezek az új fiúk egy pillanat alatt Orbán hátába döfik a kést, ha az az érdekük

A magyar miniszterelnök lett Emmanuel Macron Gyurcsány Ference - vélekedett Török Gábor az ATV-nek és a Népszavának adott interjúiban. A politológus szerint Merkel és Macron ugyan az orbánizmust átemeli, de Orbán nélkül. Török továbbá úgy vélte, a kormányfő távolabb került az európai döntési pozícióktól és ezt egy új, szélsőjobboldali frakcióban már sehogyan sem kaphatja meg.

5 csillagjegy, akinek Tilos visszamennie az exéhez

A próbálkozásnak keserű vége lesz

Megszólalt a boncmester, aki megvizsgálta Diana holttestét

Terhes volt? Megúszhatta volna az ütközést?

blogmorzsák

Így cselezz a buda­pesti repülőtéren

Spórolj időt és pénzt már az utazás elején. Gyémánt Balázs hivatásos világutazó saját kárán tanult tippjei és trükkjei a stressz-mentesebb induláshoz a Budapest Airportról.

Philip K. Dick rémálma a jövőről

Jones kezében a világ, de arról, hogy a világ örül-e ennek, igencsak megoszlanak a vélemények.

Milyen szolgalelkű, megalkuvó néplélek uralkodik ebben az országban?

A leggyalázatosabb válaszok érkeztek egy hazai felmérés egyik kérdésére.

A Brexit nem fog lezárulni 2019. március 29-én

Csak egy pénzügyi megállapodás fog születni Nagy-Britannia és az EU között.

Ennek az apácának négy unokája van

Miután meghalt a férje, Barbara pályára állította a két lányát, majd kolostorba vonult.

Lana Del Ray tízperces új dalt és klipet mutatott be

A kritikusok szerint világsláger.

Látványos felvételek a Kelenföldön pusztító tűzről

A beszakadt födém nehezítette az oltást, a lebontásra váró raktár üresen állt, nem sérült meg senki.

Leszedték az Il-20-ast

Az izraeli akció következménye: az oroszok tartják ellenőrzés alatt a szíriai légteret.

Része vagy a NER-láncnak

Ez a nemzet ilyen, sőt nemcsak ilyen, hanem nincs minimálisan akcióképes alternatív ideája sem a politikai közösségnek.

A migráns és a kovászos uborka

A magyarok megszokták, hogy pa­rancs­ra valakit gyűlölni kell.

Miért imádják ennyire a magyarok Terence Hillt és Bud Spencert?

Mert ők a gonoszt legyőző népmesei hősök? Mert folyton ismétli a filmjeiket a tévé?

Orbánnal rio­gatják majd a nyugati polgá­rokat az uniós válasz­tási kampányban?

Saját fegyverét fordítják most az eu­ró­pai liberálisok Orbán Viktor ellen.

0