Ezt olvasta már?


Kicsoda a nemzeti Shakespeare?

A kortárs magyar drámaírás helyzete

A magyarországi színházi élet egy rengeteg oldalról támadható, több sebből vérző egyenetlen felület. Többek közt az őskonzervatíz, bevált sablonokkal dolgozó kőszínházak, és a kísérletezőbb, újító szándékú független társulatok állnak szemben egymással, és képezik a vita tárgyát.


hirdetés

Jelen cikk a kortárs magyar drámaírókról szándékszik tárgyalni, pontosabban azok hiányáról. Divatos mai jelzővel élve, keressük a nemzeti Shakespeare-t.

Kortárs magyar drámaíró egy-két kivételtől eltekintve gyakorlatilag nem létezik. Kortárs magyar darabok ugyan születnek, de főleg a “mindenhez is értő” írók tollából. Professzionális színpadi szerzők nincsenek. A jelenlegi magyar kultúrpolitika nem tartja fontosnak, hogy színvonalas, a jelenről szóló művek szülessenek. Nagy ritkán egy-egy színháznak eszébe jut pályázattal ösztönözni az írókat, ahol az egy díjazott helyre rendre száz fölötti darab érkezik, tehát azt nem lehet elvitatni, hogy a szerzőket hidegen hagyja a színműírás. Ellenben az angolszász, vagy nyugati szisztémától, itthon még a nyomtatott drámai szövegek olvasása is csak a legszűkebb réteget érinti, ezáltal nem is nagyon foglalkoznak a kiadók és folyóiratok színművekkel. A szerzőknek még a polcra is nehéz felkerülniük, nemhogy a színpadra.

A kőszínházak félnek, és mindig is féltek. Maradnak a jó öreg XIX. századi klasszikusok, meg a Shakespeare-darabok nyolcvanharmadjára is új köntösbe bújtatva, továbbá polgári bohózatok és egykori filmsikerek színpadi változatai az egyszeri színházba járóknak. Ha kortárs darabról van szó, inkább importálnak valamit, ami már más nyelvterületeken bevált, mondjuk a németeknél, vagy éppen azt, amire sorok kígyóznak a West Enden. Magyar darabok, ha valami véletlen folytán színpadra kerülnek, akkor maximum a 80 fős kamarateremben, vagy valami félprofi felolvasóesten kerülnek bemutatásra.

A Globe Színház

A Szép Ernő díjazottak névsorát végignézve, vagy az Örkény-ösztöndíjasokét nem gyakrán ráz össze minket a deja-vu, hogy micsoda élmény volt az adott előadás. Ez pedig többszörösen igaz a vidékiékre. Egy vidéki kőszínház repertoárja, gyakorlatilag évről-évre előre kiszámítható, mintha valami rotációs rendszerben cserélnék a darabokat. Mindenki megrendezi a saját III. Richárdját, a saját “ügynökének a halálát” és a saját Molnár Ferencét. Itt megjegyezendő, hogy nem (minden esetben) az előadások színvonaláról van szó, és kifogástalan társulatok működnek állandó teltház mellet, lásd. Katona. Sokkal inkább arról van szó, ami a színháznak a feladata: reagálni a jelen valóságra, és nem azzal a berögződéssel, hogy itt majd a rendező felöltözteti mai jelmezbe a kedvenc darabjait, ami egy tipikus magyar hagyomány. Itthon a szerző háttérbe szorul, minden fontos előadás a rendezőről szól. A Broadwayen, vagy Londonban sokkal inkább a szerző neve csalja be a nézőket a színházba, ellenben nálunk már a rendezőt tekintik szerzőnek, aki úgy dolgozza át a meglévő anyagot, ahogy gondolja. Ez viszont élő szerző munkájánál igencsak körülményes, talán ezért ragaszkodnak annyira a már halott írók műveihez.

Parti Nagy Lajos és Háy János

Olyan kiváló, jelenleg is alkotó szerzőkkel rendelkezünk, akik már bizonyítottak, de mégsem érkeznek hozzájuk nagyszínpadi megrendelések. Térey János, Egressy Zoltán és Székely Csaba gyakorlott drámaírók, azonban a nagyközönséghez ők is akadozva jutnak el, Spiró Györgyről nem is beszélve. Háy János, vagy Parti Nagy Lajos rengeteg emlékezetes művet írt már. Zseniális, egyedi hangú szerző Pintér Béla is, mondjuk az ő esete különleges, hiszen saját társulatával játszatja el a darabjait. A lényeg, hogy vannak jó szerzőink, csak jelen körülmények között ki lesz a nemzeti Shakespeare?

Pintér Béla és Társulata

A kulcs a színházak és vezetőik kezében van: nyitni az új felé, mert megéri, sőt kötelességük. Talán még az állami támogatás feltétele is lehetne, hogy évi egy hazai darabot mutassanak be, mint a fociban a magyar játékosok szerepeltetése után járó pénz. Mondjuk a színházunk inkább ne legyen olyan, mint a focink…

 

V.A.0
0

hírek innen, onnan

Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, egy másik súlyosan megsérült

Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos...

Vigyázat, ezek a hörghurut tünetei: mitől alakul ki a hörghurut, mennyi idő alatt gyógyul meg?

Mi a hörghurut, mik a hörghurut tünetei, a hörghurut mitől alakul ki és mennyi ideig tart a hörghurut? Hogyan zajlik a hörghurut kezelése:...

Novák Katalin elhívta magával túrázni követőit Facebook-on

Dobogókőre kirándul férjével a köztársasági elnök, bárki csatlakozhat hozzájuk.

Riasztás lépett életbe, megjöttek a zivatarok

Több megye is érintett, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent.

Kirakták az angol válogatottból a Chelsea sztárfocistáját

Az olaszok elleni győztes meccsen még pályára lépett.

Ezek a legnépszerűbb kutyanevek Magyarországon – kiderültek a legkedveltebb fajták is

A fajták között nincs nagy meglepetés, az első helyezett név is meglehetősen nagy előnnyel vezet.

A németek megegyeztek az EU-val a belső égésű motorokról

Németország és az Európai Unió szombaton bejelentette, hogy megegyezésre jutottak a kizárólag belső égésű (fosszilis üzemanyaggal...

Százmilliókból fejlesztette gyártási technológiáját a Divián-Megafa Kft. Nyíregyházán

Csaknem 300 millió forint értékű modernizációs és kapacitásbővítő beruházás zárult le a bútorgyártással foglalkozó nyíregyházi...

Csillagászati bírságot kapott Piquet a Hamiltonra tett rasszista megjegyzései miatt

Egymillió dollárra büntették megnyilvánulásai miatt a háromszoros F1-világbajnokot.

Ismét szivárgás miatt kellett leállítani a Monticello atomerőművet

Korábban hónapokig titkolták, hogy nagy mennyiségű szennyezett víz szivárgott a talajba.

Sport

Klampár: „Engem még nem aláztak meg így”

Gyerekeknek szeretett volna példát mutatni, csalódottan, sőt, felháborodottan volt kénytelen távozni a DEAC-csarnokból Klampár Tibor.

Az egész világ rápörgött Szoboszlai zseniális cselére

A szezon cselét mutatta be a magyar középpályás, ami azóta is hatalmasat megy a neten.

Csapatot vált Lewis Hamilton?

Pocsékul kezdte az idei vb-t a Forma–1-ben a Mercedes. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton csupán az ötödik helyen áll a pontversenyben, s lesújtó kritikával illette az idei versenyautót. A sajtó szerint ezért el

Váratlan dicséret: Romániában példaként tekintenek Magyarországra

Laptársunk, a Gazetta Sportulirol munkatársai a helyszínen nézték meg a magyar–észt meccset, majd öt pontban foglalták össze a tapasztalataikat.

Kiderült, miért rúgták ki a Bayern München vezetőedzőjét

A helyére érkező Thomas Tuchelt hivatalosan is kinevezték - érkezhet vele Lőw Zsolt is.

A franciák kivégezték a hollandokat

A hollandoknak semmi sem sikerült, a hosszabbításban még 11-est is hibáztak.

Nagelsmann után a barátnőjének kirúgását is elintézte a Bayern München

Pedig éppen a vezetőedző távozása menthette volna meg az ő állását.

Ötödosztályú csapatban folytathatja a pályafutását Erling Haaland

A pénz és a szándék sem jelent akadályt az átigazolásban.

Liuék bebukták a vb-t meg a világkupát, de a kínai bajnokságon elindulhatnak – videóval

Rosszabb pillanatokban azt hittük, már végleg eltűnnek a rövidpályás gyorskorcsolyázás világából a Liu fiúk, de most végre pozitív hír érkezett róluk: otthonra találtak, versenyezhetnek.

A Real Madrid elindítja a 240 millió eurós Haaland-hadműveletet

A Real Madrid 2024-ben ki akarja vásárolni a norvégot az AS szerint.

Edzőt váltott a Bayern München: Tuchelt kinevezték, Lőw Zsolt is vele tart

A Bayern München hivatalos közleményben jelentette be, hogy menesztette Julian Nagelsmann vezetőedzőt, akit Thomas Tuchel vált a kispadon.

Ehhez a sztárcsapathoz kerülhet a Bayern München kirúgott edzője

Julian Nagelsmann segítheti ki a bajból a BL-döntős együttest.

0

Bulvár

Átvágták a szarvasgombaszedők torkát

Legalább 15 szarvasgombaszedőt, köztük 7 polgári személyt megölt, további 40-et pedig foglyul ejtett Szíriában az Iszlám Állam – jelentette pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktiv

Figyeljen, nem csak óraátállítás lesz vasárnap.

A vasárnapi óraátállítás miatt változik több éjszakai belföldi és nemzetközi vonat, illetve néhány vidéki, valamint fővárosi buszjárat közlekedése - közölte a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)

Magyar zsenialitás: így számolj le a büdös poloskákkal

Új csapdatípust fejlesztettek az ATK kutatói.

Ebbe a 4 csillagjegybe tartozik a legtöbb pszicho- és szociopata

Talán ez egy olyan lista, ahol örülnénk, ha nem bukkanna fel a saját csillagjegyünk. De vajon, milyen tulajdonságokra alapozzák ezt az asztrológusok?

A halálból visszatért férfi állítja: nem fénylő alagutat, hanem saját testét látta, kívülről

Elmesélte, mit élt át és mit gondol most, hogy már sokkal jobban van.

8 magyar település, aminek a nevét ciki bediktálni

„Hogy micsoda?” – kérdezhetnek vissza sokan, amikor valaki ezekről a településekről diktálja be a lakcímét. Hiába, no, ékes magyar nyelvünk településnevei között akadnak igazi furcsaságok is.

Ha összejövetelre mész, ez az egyik legjobb ajándék, amit vihetsz

Az egész társaságnak örömet szerez, összekovácsol, megnevettet – ráadásul ingyenes! Emellett pedig akkor is jól jöhet, ha tanulnál a gyerekkel, de egyikőtöknek sincs hozzá igazán sok kedve...

41 éves férfi a hajnali rollerbaleset áldozata

A kiérkező mentők hiába küzdöttek az életéért.

Leállította a műsor felvételét Risztov Évi, amit utána tett, Bochkor Gábort is meghatotta - Videó

Váratlan dolog történt az ATV #Bochkor felvételén: miután a műsorvezető bemutatta a vendégeit és belekezdett volna az első témába, Risztov Éva váratlan akcióba kezdett.

Fotókon Kim Dzsongun felesége: az észak-koreai first lady több gyereket szült a diktátornak

Kim Dzsongun és felesége, Ri Szoldzsu 2009-ben házasodtak össze.

0