Ezt olvasta már?

0

Vidéken a tanárhiányt mérsékli az online oktatás

Főként a személyes oktatáshoz való hozzáférés, illetve a szabadidő hiánya indítja arra a tanulni vágyókat, hogy az interneten önként képezzék magukat – derült ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Webuni.hu online oktatási platform felméréséből.


hirdetés

A fizikai találkozásokra épülő tanfolyamok szűkös kínálata elsősorban vidéken tereli az online oktatás felé a diákokat, a tanulásra fordítható idő elégtelensége pedig a 28 és 45 év közötti dolgozó családos emberek körében általános. A válaszadóknak több mint a fele idegen nyelvet tanult az interneten, és az online tanulók között jól elkülöníthető csoportot alkotnak a kismamák is.

 

Mindenekelőtt a személyes oktatáshoz való hozzáférés korlátozottsága, illetve a szabadidő szűkössége tereli az online tanulás felé azokat, akik önszántukból képeznék magukat – derült ki az MCC és a Webuni.hu online oktatási platform 600 fő megkérdezésével készített online felméréséből. A fizikai találkozásokra épülő oktatás hiánya miatt főként a kisebb vidéki települések lakói választják az online tanulást, és nagy részük még fizetne is a tananyagokért és a képzésekért. A kevés szabadidő pedig jobbára a 28 és 45 év közötti dolgozó családos embereket készteti az elektronikus tanulásra; ők csak késő este, illetve korán reggel, a munkába indulás előtt tudnak időt fordítani arra, hogy képezzék magukat.

„Az internetes oktatás jelentősége abban áll, hogy általa áthidalhatóak a földrajzi-fizikai korlátok, így a tanulás azok számára is elérhetővé válik, akik a környezetükben nem találnának tanárokat, illetve az érdeklődésüknek megfelelő iskolát” – mondta Szalai Zoltán, az MCC igazgatója. Hozzátette: a hagyományos intézményes oktatással szemben a diák a maga ütemében, a saját időbeosztásának megfelelően haladhat, ami vonzóvá teszi az online képzéseket azok számára is, akiknek a munkahelye nem támogatja a tanulásukat.

A kutatás eredményei szerint az interneten tanulók között önálló csoportot alkotnak azok, akik a felsőoktatási tanulmányaik keretein belül vesznek részt valamilyen képzésben, illetve ma már általános jelenség az is, főként a multinacionális cégeknél, hogy a dolgozók továbbképzése is elektronikus oktatási keretrendszerekben zajlik. Rajtuk kívül meglepően nagy számban tanulnak online a kismamák, akiknek az egyik fő motivációjuk az, hogy a szülés után sikeresen térjenek vissza a munkaerőpiacra; a vidéken élőkhöz hasonlóan sok esetben ők is a hagyományos oktatás földrajzi-fizikai korlátai miatt választják az elektronikus tanulást.

Többségben a vidéki diákok az MCC online képzésében

Nem kevesebb, mint 549 diák tanul jelenleg a Mathias Corvinus Collegium ingyenes online középiskolás programjában Magyarországról, és a gyerekek jelentős többsége, 73 százaléka vidéki településen él. A 16 hetes társadalomtudományi képzésben minden héten szövegek és videóanyagok jelennek meg a program e-learning felületén, amelyek a modern kori történelem, a közgazdaságtan, a kommunikáció, az antropológia és a nemzetközi kapcsolatok alap- és aktuális kérdéseit boncolgatják; a képzésben rendszeresek az online konzultációk is, amelyek keretében a diákok párbeszédet folytathatnak az oktatókkal és egymással. „A Mathias Corvinus Collegium küldetése, hogy a tudást társadalmi háttértől függetlenül hozzáférhetővé és elérhetővé tegye” – jegyezte meg Szalai Zoltán, rögzítve: az online programjuk a társadalmi felzárkóztatást szolgálja. Az ingyenes online képzés iránt élénk érdeklődés mutatkozik a külhoni diákok körében is: jelenleg összesen 124-en tanulnak a programban a határon túlról, többségükben Erdélyben, illetve a Vajdaságban és a Felvidéken élnek. Az MCC Középiskolás Programja 2002-ben jött létre, azóta több mint kétezer diák vett részt a képzésben.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, mit tanultak már online a diákok, és a válaszadók több mint a fele, 56 százaléka az idegennyelv-tudását bővítette, 37 százaléka önképző-önfejlesztő tréningre jelentkezett, minden ötödik diák pedig valamilyen szabadidős tevékenység fortélyait sajátította el. A válaszadók több mint kétharmada, 70 százaléka az egyetemi vagy főiskolai tanulmányain belül tanult az interneten, miközben 48 százalékuk kötelező munkahelyi képzésben vett részt.

„Azok között, akik önszántukból, vagyis nem munkahelyi és egyetemi nyomásra tanulnak elektronikus úton, a legtöbben az idegennyelv-ismereteiket bővítik, elsősorban az angolt. Számos nyelvoktató oldal jött létre az elmúlt években, illetve a magántanárok egy része is már online ad órákat, viszont számos nyelvet legfeljebb csak angolul tanulhatunk az interneten, magyarul még nem, ami a nyelvtanárok és -iskolák számára komoly lehetőség az elektronikus oktatási piacon” – mondta Pakucs András, a Webuni.hu alapítója.

A hazai e-learning piac kínálatának elégtelenségét mutatja, hogy az online tanulók nem kevesebb, mint 46 százaléka csupán szöveges tartalomból tanult az interneten, tanár és bármilyen útmutatás nélkül, azaz csak valamivel több mint a felük vett részt valódi online oktatásban.

„Ugyan önmagában a tartalommegosztásnak is fontos szerepe van a tudás megőrzésében és átadásában, ám az oktatás, legyen akár online, akár hagyományos, szükségképpen a visszacsatolásra kell hogy épüljön. Az online oktatás is csak akkor lehet eredményes, ha a diákoknak lehetőségük van kérdezni, párbeszédet kezdeményezni a tanárokkal, valamint ha időnként ellenőrzik a tudásukat. Reméljük, hogy hazánkban is egyre több ilyen képzést szerveznek a jövőben, és akkor az online oktatás valóban az esélyegyenlőség záloga lehet” – zárta gondolatait Szalai Zoltán, az MCC igazgatója.







0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Ki nem találnád, hogy mi volt Diana hercegné kedvenc édessége

A hercegné másokhoz hasonlóan imádta a csokoládét.

Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt

A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami...

Ne lőjetek!

Tartok tőle, a Fico-merénylet sem a felkorbácsolt érzelmek csillapítására inti a hazai hatalomtechnikusokat, inkább sejtetésekből,...

Több neves elektronikus fellépő is érkezik idén az inotai turbinacsarnokba

A tavalyi Inota Fesztiválnál kisebb esemény lesz idén az erőmű területén.

Hatalmas fordulat, megrázza Magyarországot, ami a benzinárral történik

Ha ez igaz, amit a KSH állít, nagyon fognak örülni az autósok.

Valami nagyon nem stimmel Jennifer Lopez és Ben Affleck párosával, tömegek aggódnak értük

Jennifer Lopez és Ben Affleck közel két évtized után élesztették újra a szerelmüket. Az egész világnak visszaadták a hitet abba, hogy...

Már nyáron eligazolna Lipcséből Gulácsi Péter posztriválisa

Gulácsi Péter visszatérése óta kirobbanthatatlan az RB Leipzig kapujából. A magyar válogatott hálóőre a sérüléséből felépülvén...

Sport

Döntöttek a szurkolók, őt szeretnék a Ferencváros kispadján látni

Dejan Sztankovics távozása után a Ferencváros szurkolói a közösségi-oldalakon mondták el véleményüket arról, hogy ki legyen a csapat új vezetőedzője.

Ferencváros: közülük kerülhet ki Sztankovics utódja

Mint arról beszámoltunk, Dejan Sztankovics csütörtökön távozott a Ferencvárostól és a Szpartak Moszkva vezetőedzője lett. Megvan Dejan Sztankovics új csapata […] A Ferencváros: közülük kerülhet ki Sztankovics u

Sztankovics távozik a Ferencvárostól - hivatalos

Az M4 Sporthoz hasonlóan a Sportál is úgy értesült, hogy Dejan Sztankovics vezetőedző távozik a Ferencvárostól.

Lemondott a BL-induló Fradiról a pénz miatt? – beleszállt Sztankovicsba a magyar edző édesapja

Derült égből villámcsapásként érte a Fradi-szurkolókat a hír, hogy a csapattal bajnoki címet nyert Dejan Sztankovics azonnali hatállyal távozik a […] A Lemondott a BL-induló Fradiról a pénz miatt? – beleszállt

Kiderítették, mennyit fizethettek Sztankovicsért a Fradinak

Ahogy arról beszámoltunk, az elveszített kupadöntő után, csütörtökön Dejan Sztankovics szerződést bontott a Ferencvárossal, és a következő idénytől a Szpartak Moszkva vezetőedzője lesz. Az Oroszországban neves

Ez a csapat tett ajánlatot Sztankovicsnak - exkluzív információ

A Sportal információi szerint az olasz élvonalban szereplő Bologna szerződtetné Dejan Sztankovicsot, a Ferencváros vezetőedzőjét.

Megvan Dejan Sztankovics új csapata

Már jelezte az NB1.hu, hogy Dejan Sztankovics, az FTC vezetőedzője bejelentette a klubvezetésnek, hogy elfogadta egy másik klub ajánlatát. A […] A Megvan Dejan Sztankovics új csapata bejegyzés először nb1.hu-én jelen

A Paksnak kedvezett a Fradi ember-előnye? Megérdemelte Lisztes, hogy lecseréljék? Rossi érdeme a Szappanos-par...

Hétfőnként megjelenő rovatunkban megszokhatták, hogy megvizsgáljuk az NB I hétvégéinek legfontosabb kérdéseit, most azonban csütörtökön, a Paks történelmi győzelmével végződő Magyar Kupa-döntő kulcsmomentum

Kiderült, ki vezeti a Fradit az Újpest ellen

Dejan Sztankovics az utolsó forduló előtt jelentette be a távozását.

Újabb távozót jelentett be a Liverpool

Az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Liverpool saját hivatalos oldalain jelentette be, hogy távozik Thiago Alcantara.

Óriási fordulatot vehet Tuchel és Löw Zsolt sorsa a Bayern Münchennél

A Bayern játékosai és a szurkolók is a német edző maradását szeretnék.

0

Bulvár

Túl sokat tudott, savat itattak meg egy férfivel Budapesten

Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál.

Csörgött a telefon Bárdosi Sanyinál: azonnal ügyvédet hívott és bezárkózott a lakásába

Fű alatt értesítette a rendőrség egy munkatársa hogy nagy a baj.

Pravda: elállították a vérzést Robert Fico hasában, de gondot okozhat a gyógyszere

A szlovák hírportál úgy értesült, hogy a kormányfőre további műtétek várnak. A védelmi miniszter szerint Robert Fico még nincs túl az életveszélyen.

Ezek a biztos jelei, hogy nemsokára meghalsz – egy nővér mutatta be az ijesztő listát

Egy dologban biztosak lehetünk, és az az, hogy mindenkinek véget ér egyszer az útja itt a Földön. A halált kijátszani jelenleg még nem lehet, maximum nagyon sokáig élni.

Drámai hírek érkeztek Robert Fico jelenlegi állapotáról

Négy lövedék találta el Robert Fico szlovák miniszterelnököt az ellene irányuló merényletben, ezek együtt nagyon súlyos sérülést okoztak neki, és bár az állapotát sikerült stabilizálni, még nincs túl az éle

Ezért játsszák meg a nők az orgazmust – és így ismerheted fel az igazit

„Te is elmentél?” – hangzik el a kardinális kérdés sok, főként fiatal pár között az ágyban. És mindig a férfiak szájából.

Lesújtó üzenet Varga Mihályéknak az Európai Bizottságtól

Az EB szerint nagyobb baj lehet a költségvetéssel és az államadóssággal, mint a kormány gondolja.

Hányást, hasmenést okozhat, visszahívták ezt a terméket

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el, mert penészes lehet. Bejelentő: Culinaris Retail Kft.Termék megnevezése: Dragon Superfoods Organic In Shape Mix 200

A nap képe: Magyar Péter nem akármilyen fotót lőtt

A politikus saját képmása elé ugrott be.

Nagyon súlyos dologgal vádolják Nótár Maryt

Volt menedzsere kitálalt az énekesnőről.

Egy idegen jött be a szobámba a családi nyaralás alatt: elsőre megijedtem, de aztán megkértem, hogy maradjon

Összenéztem a csinos idegennel és rögtön tudtam, hogy mit kell tennem.

blogmorzsák

A kommunizmus egyik utolsó botránya

Az 1989-es érettségi előtti botrány döntötte meg véglegesen a kommunizmust?

Mit keres egy nő az építőiparban?

Nagyon is sokat! Szokatlan szakmában is találhatunk nőket, akik ugyanúgy megállják a helyüket, mint bárki más.

Új értelmet nyer a "Finom illatod van"

De ezt miért? Megérkezett a hamburger illatú parfüm.

Az ID.7 történelmi csúcsminősítést ért el

Igazán odatette magát a Volkswagen.

Gasztroenterológus, dietetikus vagy proktológus?

Honnan tudjuk, hogy kihez forduljunk?

0