Ezt olvasta már?

A fontosabb hétvégi hazai sportesemények

Az alábbi sporteseményekre érdemes kilátogatni.


A Pécsi Ítélőtábla börtönre ítélte a volt MVM vezért

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezetőjét a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa, az úgynevezett MVM-perben lefolytatott új eljárásban, másodfokon, nem jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte.


hirdetés

A táblabíróság határozatával megváltoztatta a Kaposvári Törvényszék új eljárásban az elmúlt év márciusban elsőfokú, nem jogerős ítéletét, ami felmentette az MVM egykori vezetőjét a vádak alól. A Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa K. I.-t - távollétében – társ tettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban találta bűnösnek. Az ügy másodrendű vádlottját bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt három év szabadságvesztésre, és a MVM részére 48 millió forint kártérítés megfizetésére, a harmadrendű vádlottat pedig bűnsegédként elkövetett sikkasztás, illetve pénzmosás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a másodfokú bíróság.

 

 

A két órán keresztül tartó indoklásában Krémer László hangsúlyozta, a bűncselekményeket a vádlottak nem bűnszervezetben követték. Kiemelte, a büntetőeljárási törvény lehetőséget ad a másodfokú bíróságnak arra, hogy az első fokon lefolytatott bizonyítás adataiból eltérő következtetést vonjon le, attól eltérő ítéletet hozzon.

 

Az ügyészség azzal vádolta dr. K. I. I. rendű vádlottat és társait, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. vezetői és alkalmazottaiként – beosztásukat felhasználva – különböző, ténylegesen meg nem valósult beruházások előkészítése során, bűnszervezetet létrehozva vagyonkezelői kötelezettségüket szándékosan megszegték és ezzel összességében több milliárd forintos kárt okoztak az állam tulajdonában álló gazdasági társaságnak, illetve a bűncselekmény elkövetéséhez segítséget nyújtottak. A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, magyar energianád program és több tanácsadói szerződés.

 

 

A vádirati tényállás szerint a cselekmények elkövetése során az Sz. Á. II. rendű vádlott érdekeltségébe tartozó off-shore céget is felhasználtak. Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék a megismételt eljárás során dr. K. I. I. rendű és dr. V-S. L. III. rendű vádlottat valamennyi vádpont alól felmentette, míg Sz. Á. II. rendű és dr. K. I-né IV. rendű vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

 

 

A törvényszék a széles körben lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként azt állapította meg, hogy az MVM Zrt. egy időközben elhunyt vezető tisztségviselője, illetve más személyek vettek részt abban a bűncselekményben, amely egy horvátországi szálloda megvásárláshoz volt köthető. A hotelt az MVM Zrt. kívánta megvásárolni, üdülőnek és képzési központnak. Több horvátországi és más off-shore cég közötti bonyolult, részben fiktív szerződéssorozattal M.L. a II .rendű vádlott segítségével több mint 4,3 millió eurót utalt át olyan külföldi gazdasági társaságnak, mely ténylegesen nem rendelkezett a szálloda tulajdonjogával. Dr. K. I-né IV. rendű vádlott – aki az I. rendű. vádlott felesége – szerezte meg azoknak a cégeknek az irányítását, amelyek a szálloda tulajdonjogával rendelkeztek.

 

A Pécsi Ítélőtábla – élve azzal az eljárásjogi lehetőséggel, hogy az elsőfokú bíróság által lefolytatott bizonyítás anyagából más következtetést is levonhat - az elsőfokú bíróság által megállapítottól részben eltérő tényállást állapított meg.

 

A cselekmény hátterében egy rendkívül bonyolult gazdasági eseménysorozat állt. Ennek lényege, hogy dr. K.I. I.rendű vádlott - vállalati üdülő megvásárlása céljából - elindított egy jogi és pénzügyi folyamatot, mely végül azzal zárult, hogy az arra biztosított pénzügyi fedezet szinte teljes egésze egy ciprusi cégnyilvántartásban szereplő és tényleges haszonélvezőként az I .rendű vádlott feleségének - dr. K.I-né IV. rendű vádlott - tulajdonosi érdekeltségébe tartozó off-shore céghez került. Ennek az ügyletnek lebonyolításához nyújtott segítséget a II. és III. rendű vádlott.

 

Bizonyítottnak látta, hogy dr. K. I. I. rendű, Sz. Á. II. rendű és dr. V-S. L. III. rendű vádlottak e bűncselekmény elkövetésében részt vettek. Ugyanakkor a másodfokú bíróság sem látta bizonyítottnak, hogy a vádlottak bűnszervezetet létrehozva okoztak kárt az MVM Zrt-nek.

 

Megállapította továbbá a másodfokú bíróság, hogy az MVM Zrt. 2007. január 25. napján megkötött háromoldalú befektetési és vagyonkezelői keret megállapodás alapján, amelyet az I. rendű vádlott és az azóta elhunyt volt gazdasági vezérigazgató-helyettes írt alá - több részletben összesen 6.350.000 eurót utalt át egy osztrák bank számlájára. Később ez a pénz egy Cipruson bejegyzett offshore cég számlájára került. A II. rendű vádlott által képviselt off-shore cég a szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy az energetika területén biztonságos befektetési portfóliót alakít ki, amely összességében minimum 10 százalékos hozamot eredményez. Az MVM Zrt. által átutalt összegből egy magyarországi Kft. csaknem 3 millió €-t, míg egy másik ugyancsak Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság 733.000 eurót kapott. A II. rendű vádlott cége egyáltalán nem a szerződésben vállalt biztonságos energetikai portfóliók kialakítását és magas minősítésű kötvények vásárlását végezte el. Csaknem 3 millió €-val a II. rendű vádlott cége soha nem számolt el, és ezt tőle az I. rendű vádlott nem is kérte számon.

 

A kiegészített és részben megváltoztatott tényállás alapján a Pécsi Ítélőtábla, az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva, dr. K. I. I. rendű vádlott bűnösségét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében és társ tettesként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében állapította meg, ezért az I. rendű vádlottat halmazati büntetésül 5 évi börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra, valamint 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

 

A II. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki további folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, mint bűnsegédet, halmazati büntetését 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosította.

 

Dr. V-S. L. III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és ugyancsak bűnsegédként elkövetett pénzmosás bűntettében. A III. rendű vádlottat halmazati büntetésül 2 év szabadságvesztésre és 2 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

 

A IV. rendű. vádlott büntetését helyben hagyta.

 

A Pécsi Ítélőtábla ítélete ellen mindhárom vádlott védője felmentésért fellebbezett, az ügyész erre három munkanapot tartott fenn, így a határozat nem jogerős. Az ügy várhatóan a Kúrián folytatódik. Az ügyész a tárgyalás végén egyúttal indítványozta K. I. letartóztatását, a kényszerintézkedés elrendelését ugyanakkor a tábla nem látta szükségesnek.0
0

hírek innen, onnan

Átadták az MNB Kiválósági Ösztöndíjait

A 2016-ban életre hívott program ösztöndíjában a jegybank tevékenységéhez kapcsolódó gazdaságtudományi képzésben részt vevő,...

Ha Európa elengedi Ukrajna kezét, akkor magát sem tudja megvédeni az orosz agressziótól

Európának jó oka van arra, hogy megrémüljön, mert Ukrajna kifuthat az időből. S bár nem valószínű, hogy Moszkva le tudná igázni az...

Hajrázni kezdett Amerika a zárás előtt

Az ázsiai piackon vegyes mozgások láttunk a pénteki kereskedésben, míg Európában kisebb emelkedéssel indult a nap. Gazdasági adatok...

Mélyen egymás szemébe nézett a kínai elnök és Európa két vezetője

Az Európai Unió és a Tanács több bírálatot is megfogalmazott Kína felé a pekingi EU-Kínai csúcson, ahol szemtől-szembe ült egymással...

0

Sport

Teljesen összeomlott a Tottenham

Október végén veretlenül vezette a bajnokságot a Tottenham, azóta meccset sem nyert.

Hosszú Katinka reagált a vádakra

A háromszoros olimpiai bajnokról azt terjesztették, hogy a szövetséggel szeretné kifizettetni a luxusedzőtáborozását.

Csodagól sokkolta a házigazdát a kézilabda-világbajnokságon - videó

A három rendező közül először kapott ki valamelyik.

Átok ül a magyar kapusokon, megvan Szemerey diagnózisa

A pénteki ebédre mankóval érkezett.

Dánia sokkot kapott, mert a nagyképű kézilabdázóit megverte Japán

Az utóbbi évek legnagyobb szenzációja történt meg csütörtökön este Herningben.

Mit tegyen a sportoló, akinek lefagyott a nemi szerve?

Óvakodjon a kézenfekvő megoldásoktól.

Döntöttek a botrányos állapotú kecskeméti focipályáról

A helyi városvezetés közgyűlésén is szóba került a Széktói Stadion állapota.

Megelőzte Neymart a Real Madrid legújabb brazil csodagyereke

Vinícius Jr. és Rodrygo után a nyáron megérkezik Madridba a 17 éves Endrick is. Bajnokként és a valaha volt egyik legjobb tinédzserként.

Guardiola már a szezon végén visszavonulhat

A katalán edző egy nyilatkozatában elárulta, minek kell történnie ahhoz, hogy már a szezon végén visszavonuljon.

Nagyon gyenge napot fogott ki a Veszprém, váratlan vereséget szenvedett a BL-ben

A bakonyiak februárban folytatják szereplésüket a kupasorozatban.

Élet-halál meccs jön a magyar női kézilabda-válogatottnak

A magyar játékosok és a szövetségi kapitány is bizakodó a szombati, Svédország elleni mérkőzés előtt. Interjúk a helyszínről.

0

Bulvár

Rejtély, hogyan és miért törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjain

Pár évvel korábban a közérdekre hivatkozva jegyezték be az állami elővásárlási jogot a tokaji földekre.

A Fidesz vezetőit börtönbe kellett volna csukni, mondta a súlyos ÁSZ büntetés után Márki-Zay

Az Állami Számvevőszék vizsgálata: a 2022-es ellenzéki összefogás kampánypénzeiből 260 millió forintnyi támogatást minősített illegálisnak. A Demokratikus Koalíció képviselője Híradónknak azt mondta, hozzáj

Elmondta egy kislány a barátnőjének, milyen undorító hétfogós játékot játszik vele a mostoha nagyapja

Hét évet kapott a minősített szexuális kényszerítéssel vádolt férfi.

Sokkoló fotók a reggeli súlyos buszbalesetről, teljes volt az útzár

A szigetszentmiklósi hivatásos, a ráckevei önkormányzati és a délegyházi önkéntes egység végezte a műszaki mentést, melynek során áramtalanították a személyautót. A helyszínre kiérkezett a mentőszolgálat is

Hatalmas havazásra kell számítani a hétvégén

Mutatjuk, Magyarország mely részeit lepi el a hó.

Januártól jön a nagy változás a kórházakban

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) januártól már 81 intézmény üzemeltetéséért lesz felelős. A szervezet főigazgatója elmondta, hogy az átvétel miatt a vármegyei kórházak 85-90 százalékával,

Borzalmas tragédia: Lezuhant egy katonatiszteket szállító helikopter

Lezuhant egy guyanai katonatiszteket szállító katonai helikopter a venezuelai határ közelében. A balesetet, melynek öt halálos áldozata volt, ketten élték túl - közölte csütörtökön a guyanai kormány.

0